Recenzie – Pecetea mortii de catre Veronica Roth

33818786

Autor(i): Veronica Roth

Tip copertă: Hardcover

Editura: Corint

An apariție: 2017

Număr pagini: 496

Traducere: Shauki Al-Gareeb

O puteti comanda de pe site: http://www.edituracorint.ro/pecetea-mortii.html

 

 

În Pecetea morții, Veronica Roth înfățișează cu măiestrie puterea prieteniei și a dragostei într-o galaxie plină de haruri neprevăzute.

Pe o planetă stăpânită de violență și răzbunare, într-o galaxie unde unii sunt favorizați de soartă, toată lumea posedă un har, o putere unică menită să dea formă viitorului. În vreme ce majoritatea are de câștigat de pe urma acestui har, unii nu au aceeași soartă, abilitățile lor făcându-i vulnerabili în fața controlului celorlalți. Își vor putea aceștia recăpăta darurile, soarta și viețile? Vor fi ei capabili să întoarcă balanța de putere în această lume?

“Roth prezintă o lume detaliat construită, plină de intrigă politică și aventură, adesea brutală,însă pătrunsă de o emoționantă poveste de dragoste. Fanii lui Roth vor aștepta cu entuziasm urmarea.” -Booklist

 

Recenzie:

Veronica Roth a demonstat cu seria Divergent ca este o excelenta scriitoare, care reuseste  sa creeze o lume total speciala. Cuvintele ei au o bogatie aparte, iar aspectele diferite ale lumilor care ea reuseste sa le descrie, o fac cu desavarsire o scriitore unica.

Pecetea mortii merita absolut tot entuziasmul, toata asteptarea, dar mai ales merita citita pe neresuflate. Nu exista nicio sansa sa fiti dezamagiti de aceasta carte.

Povestea este spusa din perspectiva a doua personaje: Akos care este un Thuvhe, iar Cyra care apartine de catre Shotet. Cei din natiunea Thuvhe sunt un popor care iubesc pacea si locuiesc in Urek. In schimb, cei din Shotet sunt la polul opus, agresivi, care sunt interesati sa cucereasca diferite natiuni si planete.

La varsta de 14 ani, Akos si fratele lui Eijeh sunt rapiti de catre natiunea Shotet, care reusesc sa il ucida pe tatal lor. Sunt dusi in Urek de catre razboinicul Ryzek Noavek, fratele mai mare al Cryaei. Motivul rapirii lor consta in darurile pe acestia le poseda, anume Eijeh este oracolul  din Thuvhe. Este o sansa pe care Ryzek nu o poate pierde.

Akos isi dezvolta in timp darul de a intrerupe curentul, de a-l opri daca isi doreste. El devine un razboinic, care se lupta sa nu isi piarda umanitatea,sa nu isi piarda radacinile. Nu se considera un ucigas, dar a facut-o pentru a se proteja.

Cyra Noavek are darul de a provoca durere cu o simpla atingere. Majoritatea se tine departe de ea. Dar, Akos este singurul care o poate atinge fara a suferita, iar el este trimis sa o ajute. Akos accepta, singurul motiv fiind sa-si salveze fratele, iar amandoi sa fuga. Un singur lucru nu intelege, cu cat petrece mai mult timp alaturi de ea, realizeaza ca au lucruri in comun, dar acele lucruri pot provoca un razboi.

carve-the-mark

Veronica Roth a facut o treaba excelenta cu caracterizarea personajelor si dezvoltarea lor, mai ales cu Akos si Cyra. Akos este personalul meu favorit. Este un Thuvhe, un pasnic , un pasiv cand vine vorba de violenta. Chiar si anii in care a fost antrenat sa fie un soldat Shotet, nu l-au schimbat, este mai puternic si mai milos in privinta anumitor lucruri. Are o vointa de neclintit.

Cyra este opusul lui Akos. Masca ei este a unei finite reci, brutale, dure, un ucias fara sentimente, care este chemata de fiecare data cand Ryzek are nevoie de darul ei. In timp, Cyra nu mai accepta sa chinuie suflete, nu mai suporta comenzile lui Ryzek. Akos este cel care o invata mila si ca ea inca este capabila sa il infrunte pe Ryzek.

Sfarsitul cartii, spre suprinderea mea, este nebunesc, dar nu dureros. Ma asteptam sa se termine mult mai abrupt, tinand cont ca este o duologie si este specific scriitoarei. Ma bucura nespus de mult felul cum s-a incheiat povestea si abia astept urmatorul volum.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s